Baldır Krampları ve Kuru İğne (ims) Tedavisi

Baldır Krampları ve Kuru İğne (ims) Tedavisi

Baldır Krampları, Bacak krampları, bacaklarda özellikle baldır, ayak tabanı kasları bazen uyluk kaslarında ani şiddetli ağrılı kas kasılmalarıdır. Kas kramplarında kas sertleşmiş ve ağrılıdır, o sırada ayak parmakları ve ayak bileği kıvrılmıştır. Kramplar saniyeler ve dakikalar boyunca sürer ve kendiliğinden düzelir. Kramp geçtikten sonra da ağrı devam eder.

Genellikle gece olmakla birlikte gün içerisinde de görülebilir. Her insan zaman zaman kramp geçirebilir, ancak gece krampları sık sık ortaya çıkıyor ve gece boyunca çok sık oluyorsa hastanın yaşam kalitesini bozuyorsa ciddiye alınmalıdır. Bazıları kramplar sırasında ayaklarını gererek, bundan kurtulabilirler. Ancak yine de uykuya dalmadan önce ve uykuda ağrı ile uyanma sıksa, kramplar sorun oluşturur.

60 yaşın üzerindekilerin %50’sinden fazlasında gece kramplarının olduğu sanılmaktadır. Her iki cinste eşit sıklıkta görülür. Gece kramplarının görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. Gece krampları gebelikte de sık olarak görülür ve gebelik ayı ilerledikçe kramp sıklığı ve şiddeti artabilir.

Krampların süresi 1- 10 dakika arasında değişebilir.

Baldır Krampları ve Gece kramplarının sebepleri nelerdir?

Eğer gece kramplarına neden olabilecek altta yatan bir başka hastalık yoksa bu durum idiopatik gece krampları olarak adlandırılır. Çoğu zaman hiç bir sebep yoktur. Yaşın ilerlemesi en önemli sebeptir. Gece kramplarına neden olabilecek pek çok nörolojik ve dahili hastalık vardır, ancak kramp yakınması olan hastalarda bunların oranı çok düşüktür.

Bunlar, gebelik, bel fıtıkları, sinir sıkışmaları, huzursuz bacak sendromu, nöropati, distoni, parkinson hastalığı, motor nöron hastalığı, multiple skleroz, hipotiroidi, şeker hastalığı, hipokalsemi, hipertiroidi, addison hastalığı, hipoglisemi, potasyum fazlalığı, sodyum eksikliği, diyaliz, mg eksikliği, uzun süreli ishal, dolaşım bozuklukları, doğum kontrol hapları, diüretik, alkol, steroid, lityum, kolesterol ilaçları (fibratlar, statinler), kurşun zehirlenmesi, glikojen depo hastalığı, genetik geçişli kramp hastalığıdır.

Gece kramplarından yakınan hastalarda yardımcı tetkikler

Hiç bir sebebe bağlı olmayan gece kramplarını bazı hastalıklara bağlı kramplarda ayırdetmek için bazı testler yapılabilir. Tiroid fonksiyon testleri, kan şekeri, kan demiri ve ferritin seviyeleri, üre, kreatinin, kanda Na, K, Ca ve Mg seviyeleri, EMG, uyku testi gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

Baldır Krampları ve Gece Kramplarının Tedavisi

Tedavide ilk basamak altta yatabilecek hastalıkları tespit ederek tedavi etmektir. Altta hatan bir sebep bulunamaz ancak kramplar hastanın hayat kalitesini olumsuz etkiliyorsa tedavi edilmelidir. Tedavide ilk basamak hastalara ayak bileği germe ve gevşeme egzersizleri vermektir. Eğer bu tür yöntemler ile sorun çözülemiyorsa o zaman ilaç tedavisine başvurulur. İlaç tedavisinde kinin, E vitamini, magnezyum, kalsiyum vb. önerilebilmektedir.

Ayrıca;

Bacağınıza masaj yapın. Etkilenen kasın ovulması rahatlamasına yardımcı olabilir. Kası yavaşça yoğurmak ve gevşetmek için bir veya iki elinizi kullanın.
Ayaklarınızı uzatın. Krampon baldırınızdaysa, bacağınızı düzeltin.

Ayağınızı, size bakacak şekilde kaldırılacak şekilde bükün ve ayak parmaklarınız size dönük bir şekilde gerin. Topuklarınızın üzerinde yürüyün. Bu, dorsofleksor kasları harekete geçirerek rahatlamasını sağlar. Sıcaklık uygulayın. Isı kasları yatıştırır. Etkilenen bölgeye sıcak havlu, sıcak su şişesi veya elektrikli sıcak yastık uygulayın. Sıcak bir banyo yapmak veya duş almak da yardımcı olabilir. Turşu suyu için. Bazı kanıtlar az miktarda turşu suyu içmenin kas kramplarını rahatlatmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bacağınız ağrıyorsa, sık sık kramp sıkıntısı yaşıyorsanız basit ağrı kesici ilaçlar ve kas gevşeticiler alın. Baldır kaslarına yapılacak İMS (kuru iğne tedavisi) uygulamaları çoğu hastayı rahatlatır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

map-markerenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram