Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Fıtığı Nedir?

 

Bel fıtığı  Günümüzde insanlar arasında en yaygın hastalıklardan biri olarak bilinen bel fıtığı ; şiddetli ağrılara sebep olan, hareket kabiliyetini kısıtlayan ve kişiyi gündelik yaşamın içine hapseden bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Bel fıtığı hastalığında; belkemiğini oluşturan 5 omurun arasında süspansiyon görevi gören intervertebral disk adı verilen dokunun balonlaşması ya da çekirdek kısmının dışarıya taşması sonucu etrafında bulunan yumuşak dokulara ve sinirlere baskı yapmasıdır.

 

 

Bel fıtığı; Omur kemikleri arasında bulunan disk adı verilen jel kıvamındaki sıvının fıtıklaşması sonucu sinirlere yapılan baskı olarak tanımlanır.

”Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Her bel fıtığı ağrı yapmaz. Ağrı yapan her bel fıtığı da ameliyatlık değildir.”

Bel Fıtığı Neden Oluşur?

Bel fıtığı  Ağırlık kaldırma, uygunsuz hareketler, titreşime maruz kalma, kazalar, duruş bozuklukları, spor zorlanmaları, sürekli ayakta ya da oturarak çalışma bel fıtığına sebep olan en önemli faktörlerdir. Alkol kullanma ve sigara bel fıtığı riskini artırır. Çok doğum yapmış olma, bebek bakımı, zayıf karın ve bel kaslar hanımlar için önemli bel fıtığı riskleridir. Daha önce bel fıtığı geçirmiş olma, daha önce ameliyat olmuş olma yeni fıtıklaşmalara zemin hazırlar. Boyun ve sırt gibi omurganın diğer bölgelerinde fıtık varsa bel fıtığı riski de artar.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacak ağrısıdır. Hareket kısıtlılığı, topallayarak yürüme, vücudun bir tarafa doğru eğrilmesi hastalığın belirtilerindendir. Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma, hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı ve incelme görülebilir. Belden başlayarak ayağa vuran ağrıların nedeni çoğu zaman bel fıtığıdır. Baskı altında kalan sinirden dolayı ağrı belden başlayıp bacağa uzanır. Bacakta kuvvet kaybı, incelme olabilir. Bazen ayak düşebilir. Bel ağrıları her zaman bel fıtığına işaret etmez.

Bel fıtığı Teşhisi Nasıl Olur?

Bel fıtığı Teşhisinde doktor hastanın şikayetlerini dinler, fiziki muayenesini yapar ve hastalığıyla ilgili gerekli tetkik ve tahlilleri (direkt grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme-MRI) ister. Günümüzde görüntüleme teknikleri çok ilerlediği için bel fıtığının teşhisi kolaylaşmıştır. Ancak görüntüleme de görülen her lezyon yada taşmanın mevcut ağrının sebebi olup olmadığını söylemek bazen zor olabilir. MR ında çok büyük fıtığı olup hiçbir ağrısı olmayan hastalar olabileceği gibi çok küçük değişikliklerde ciddi ağrı hisseden hastalar da olabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı hastalığının tedavisinde cerrahi yöntemin (ameliyat) gerekip gerekmediğine bakılır. Bel fıtığı rahatsızlığında hastaların büyük çoğunluğu cerrahi olmayan (ameliyatsız) yöntemlerle tedavi edilebilir. Bel ağrıları ve bel fıtığı için uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri ; ilaç tedavisi,istirahat,fizik tedavi, diğer tamamlayıcı tıbbi yöntemler (kuru iğne tedavisi, proloterapi vb) dir.

 

Kuru iğne tedavisi ; kas spazmına bağlı ağrıları tedavi etmede etkili bir tedavi yöntemidir.

Kas spazmı bel-boyun, sırt ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık oluşumuna, kireçlenme ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar.

Sinirleri ve damarları sıkıştırarak kollar ve bacaklarda soğukluk, uyuşma, üşüme, ödeme sebep olur.

Kuru iğneleme tekniği belde kas spazmı çözmede etkilidir.

Proloterapi ; hasarlı dokulara dextroz denilen şekerli suyun verilmesiyle, doku yenilenmesini sağlamaya çalışan bir yöntemdir.

Fıtığa ya da sinir köküne yönelik direkt bir etkisi olmayıp bel çevresindeki dokuların yeniden kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Bel problemlerinin tedavisinde; hastanın durumuna göre gerekli gördüğümüz hallerde kuru iğne ve proloterapi yöntemlerini kombine ederek uyguluyoruz.

Bütün hastalara bel koruma prensipleri ve hastalığın aşamasına göre egzersizler gösterilmelidir. Hastaların büyük çoğunluğunda 4-6 hafta içinde iyileşme sağlanır. Yapılan bütün tedavilere rağmen kronik ağrılı hasta oranı oldukça yüksektir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Gereken Durumlar

Bel fıtığı Hastanın bacaklarında güç kaybı, hissizlik, idrar ve büyük abdestini tutamama gibi şikâyetlerin varlığı acil bir cerrahi müdahale ihtiyacını gösterir. Birkaç kür yapılan tıbbi ve fizik tedaviye rağmen geçmeyen ağrılar, kuvvet kaybı ilerleyici olanlar, görüntüleme yöntemleri ile çok büyük fıtığı olanlar cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

map-markerenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram